2021-től csak BB besorolású házak kapnak használatbavételi engedélyt! Feleljen meg az előírásoknak napelemes rendszerrel!
2021 januárjától csak BB besorolású házak kapnak használatbavételi engedélyt, így a már megkezdett építkezéseket is érinti az új szabályozás. Összeszedtük, mit kell tudni az új szabályokról, a BB besorolású házakról, és arról, hogy hogyan használhatjuk a napelemes rendszereket az ilyen energiatakarékos házak energiaforrásaként.
Új szabály a használatbavételi engedélyekre vonatkozóan 2021 januárjától
2021 januárjától csak BB besorolású házak kapnak használatbavételi engedélyt, így a már megkezdett építkezéseket is érinti az új szabályozás. Összeszedtük, mit kell tudni az új szabályokról, a BB besorolású házakról, és arról, hogy hogyan használhatjuk a napelemes rendszereket az ilyen energiatakarékos házak energiaforrásaként.
naposorak-energetikai-osztaly-bb

2021 január 1-jétől csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek közel nulla az energiaigénye, tehát energiahatékonysága eléri a költséghatékony szintet, és legalább 25%-ban helyben, vagy közelben előállított megújuló energiát használ, tehát legalább BB besorolású. (BB besorolásnál jobb energiahatékonyságú természetesen lehet az épület, de alacsonyabb kategória esetén már nem kap használatbavételi engedélyt.)

Az eddigi szabályozás CC besorolást követelt meg a használatbavételi engedélyhez, tehát 1 kategóriával feljebb tették a minimum energiahatékonyságot. Ez ugyan lehet, hogy nem tűnik nagy változásnak, de mivel a BB besorolás legalább 25%-ban megújuló energiaforrásból származó energiát ír elő, sok mindent megboríthat az új előírás azoknak, akik nem gondoltak rá időben.

A BB besorolást kizárólag erre jogosult energetikus szakemberek ítélhetik meg az ingatlanról készített energetikai tanúsítványban, amelyet 2012 óta minden ingatlanról kötelező kiállítani. Szigorú előírások vannak továbbá azt illetőleg is, hogy milyen szempontok, kritériumok alapján adhatóak a bizonyos besorolások az ingatlanoknak.

A megújuló energia használatához szükséges rendszerek (napelemes rendszer, hőszivattyú, vagy napkollektor) telepítése természetesen megdobja a költségeket, de ez a többletköltség hamar megtérül az energiahatékony házzal.

Javasoljuk, hogy ha már megújuló energiát hasznosító rendszert telepít, tervezze a fűtési rendszerét is megújuló energiával működő rendszernek, és váltsa ki napelemes rendszerrel teljes áramigényét, hogy ne fizessen villanyszámlát évtizedekig!

Kikre vonatkozik az új szabályozás?

Az új szabályozás minden olyan ingatlanra vonatkozni fog, amelyek 2020. december 31. után kerülnek átadásra.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár a 2018-ban megtervezett épületeknél is szükség lehet a tervek átalakítása az új szabályzat szerint, hiszen ha megcsúszik az építkezés, és nem készül el az épület 2020 december végéig, akkor már nem kaphat használatbavételi engedélyt az ingatlan.

Az előírás az újépítésű ingatlanokon kívül a jelentős felújítások esetén is kötelező érvényű. Jogszabályok szerint jelentős felújításnak az olyan felújítások számítanak, amelyek esetén “a határoló szerkezetek összes felületének legalább 25%-át érinti a felújítás.” Határoló szerkezetnek az épület belsejét és a külső tereket, tehát a fűtött részt és a külteret elválasztó szerkezetek számítanak (pl. falak, nyílászárók, födémek).
Mit jelent a BB besorolás?
A BB besorolás hivatalos megnevezése a “közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő ingatlan”. Az Országos Tanúsító Központ definíciója szerint egy BB besorolású ingatlan összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik. Ezt persze nagyon sok tényező befolyásolja, a végszámot viszont az alapján számolják, hogy az épület 1 nm-én mennyi az éves energiafogyasztás. Ez a fogyasztás a BB besoroláshoz tehát évente maximum 100 kWh/nm lehet. Az ingatlan energiahatékonysági besorolásakor figyelembe veszik az épület hőszigetelő képességét is, tehát azt, hogy mekkora a hőveszteségi tényező. A BB besorolás eléréséhez továbbá a felhasznált energiahordozók legalább 25%-át megújuló forrásból előállított energiával kell fedezni. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldások a napelemes rendszer, és a hőszivattyú.
Hogyan használjunk legalább 25%-ban megújuló energiát?
Amennyiben egyébként is szüksége lesz megújuló energiát előállító rendszert telepítenie, azt ne csak a fogyasztásának 25%-ára terveztesse, hanem a 100%-ára, hiszen arányaiban nem annyival nagyobb beruházás, viszont évtizedeken keresztül rezsi-mentesen használhatja az ingatlant utána. Megújuló energia használatára többféle támogatás is igénybevehető, ilyen például az MFB 0%-os hitele energetikai korszerűsítésre, valamint a falusi CSOK, amit napelemes rendszerre is lehet használni. KKV-k számára pedig 3 millió vissza nem térítendő támogatás igényelhető napelemes rendszerre. Kifejezetten előnyös megoldás lehet erre hőszivattyút és napelemes rendszert telepíteni egyszerre, mert így egy magas hatékonyságú fűtési rendszere lehet, amely a napelemek által termelt energiát hasznosítja hő termelésére. Természetesen kizárólag napelemmel is meg lehet oldani a teljes rezsi kiváltását, ehhez azonban nagyobb felületre van szükség a napelemek felszereléséhez, mivel a rendszer termelése is magasabb kell legyen. Ez azért van, mert az elektromos fűtési lehetőségek (pl. infrapanel, padlófűtés, vagy klímás fűtésű rendszerek) kisebb hatékonysággal, és magasabb energiaigénnyel rendelkeznek, mint a hőszivattyú. Ezek a fűtési módszerek kisebb kezdő pénzügyi befektetést igényelnek, az általuk felhasznált energiamennyiség viszont jelentősen magasabb.
NEM TUDJA MEKKORA NAPELEMES RENDSZERRE VAN SZÜKSÉGE?
Töltse ki árajánlatkérőnket és rövid időn belül személyre szabott árajánlatot küldünk önnek!