A napelem rendszer kivitelezések szinte bármilyen tetőtípusra végrehajthatóak, a mai modern napelemes tartószerkezetek minden tetőtípusra kínálnak megoldást. A napelem rendszer kivitelezések előtti fontos lépés a napelemes kivitelező cégek részéről a helyszíni felmérés, cégünk ezt ingyen végzi, nem számít fel önnek ezért külön költséget. 

A helyszíni felmérés azért fontos, mert a felmérés végző kollégánk ekkor állapítja meg a tető tájolását, árnyékmentességét, felméri a napelem rendszer kivitelezéskor beépítendő anyagok mennyiségét, és önnel közösen meghatározza az inverter lehetséges helyét. 

Ezen adatok birtokában tudunk adni egy olyan árajánlatot, ami nem tartalmaz rejtett költségeket. Ha elfogadja az árajánlatunkat a cégünk a napelem rendszer kivitelezését a teljes körű ügyintézéssel vállalja.

Hova érdemes napelem rendszer telepíteni

A napenergiában lévő erőt az űrállomásoktól kezdve a családi házakig bárhol föl lehet használni. A napelemes rendszerünkkel a szén-dioxidmentes áramtermelés mellett döntünk, amivel a környezetünk levegőminőségét is javítjuk. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek használatával, egyszeri befektetéssel úgy szabadulunk meg az éves áramszámlánktól, hogy még az ingatlanunk értéke is nő a napelemes rendszerünk árával.

A napelem segítségével a napból érkező fényt alakítjuk át elektromos árammá. A napelem rendszer legfontosabb része maga a napelem modul, amelyben a félvezető képes villamos energiát biztosítani a fény hatására. A keletkező elektronok vezetékeken keresztül jutnak el az elektronikus áramátalakítóhoz, azaz az inverterhez, amelynek az a feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot váltóárammá.

Az így átalakított áram már a háztartási elektromos eszközeinkben is használható, és ezt az áramot tápláljuk be az elektromos szolgáltató hálózatába, és innen vesszük vissza amikor a napelem modulok nem, vagy kevesebbet áramot termelnek. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszereknél az elszámolás a szolgáltatóval általában éves szinten történik, amiben egy oda-vissza mérő villanyóra van segítségünkre, ha a napelem rendszerünk több áramot termelt, mint amit a háztartásunk éves szinten elfogyasztott, akkor a szolgáltató megveszi tőlünk a többlet áramot.

Napelem rendszer kivitelezés menete

Mi a napelem rendszer kivitelezésének menete? A fent említett helyszíni felmérés után elküldjük önnek az árajánlatunkat, és ha ezt elfogadja, akkor elküldjük a helyileg illetékes energiaszolgáltató felé az igénybejelentést. A szolgáltató küld önnek egy tájékoztatást és csatlakozási feltételeket.

Cégünk villamos mérnöke elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt, amit elküldünk a szolgáltatónak, és ha ezt megfelelőnek találja, akkor elvégezhetjük a napelem rendszer kivitelezést. Maga a napelem rendszer kivitelezés, bármilyen hihetetlennek is tűnik, csak egy napot vesz igénybe. A kivitelezés után a cégünk részéről megtörténik a készre jelentés a szolgáltató felé. A következő lépésben a szolgáltató felszerel önnek egy oda-vissza mérő órát ami alapján az elszámolás történik.

Ezután már csak a szolgáltatóval való szerződéskötés van hátra és áramot termel a napelem rendszerünk.

Napelemes rendszerek kivitelezése teljes körű ügyintézéssel
Mi vállaljuk a napelemes rendszereknek a teljeskörű kiviteletését. A tervezéstől az átadásig ott vagyunk, és az ügyintézési feladatokat is elvégezzük! Egyre többször hallunk a hírekben a globális felmelegedés veszélyeiről, ami a rengeteg kibocsátott üvegházhatású káros anyagnak köszönhető. Az egyetlen igazi alternatíva a káros anyagok kibocsátásának visszaszorítására a megújuló energiaforrások használata, elterjedése lehet. A napenergia, a napelemes rendszerek is ilyen megújuló energiaforrás. Gondoljunk csak bele, a nap gyakorlatilag egy kimeríthetetlen energiaforrás. Az ingatlanunkra telepített napelemes rendszerünk akár 25-30 évig gondozásmentesen termel áramot az háztartásunk számára, további ráfordítások és költségek nélkül.
Napelem rendszer típusok
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszereken kívül még találkozhatunk szigetüzemű és hibrid napelemes rendszerekkel. A szigetüzemű napelemes rendszerek kivitelezése olyan helyekre ajánlott ahol nincs kiépített áramszolgáltatás, tanyára, hétvégi házra. A szigetüzemű rendszereknél teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatótól, a napelem modulok által megtermelt áramot akkumulátorokban tároljuk el, amik sajnos megdrágítják az ilyen napelemes rendszerek árát. A hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű napelemes rendszerek kombinálásával jönnek létre a hibrid napelemes rendszerek, amely a mindkét típus előnyeit egyesíti magában. Így a hibrid napelemes rendszereknél a gyakorlatban akkor is van áramunk, amikor a hálózatra visszatápláló napelem rendszernél nincs.
A napelemes rendszerrel, egyszeri kiadással évtizedekre megoldjuk a háztartásunk energia gondjait, mivel a mai napelem modulokra a napelem gyártók általában több évtizednyi teljesítménygaranciát vállalnak. A legrégibb napelem rendszer már több mint 60 éve működik és még mai is áramot termel. Szóval egy jól megtervezett, és minőségi beépített tartalommal rendelkező napelem rendszer egy generációkat átölelő beruházás, ami még az ingatlanunk értékét is növeli.

Napelemes rendszerek szinte bárhova telepíthetőek, a sátor tetős házaktól a lapos tetősig, és ha nincs megfelelő tetőfelület akkor a kertben felállított speciális tartószerkezetre is telepíthetünk napelemes rendszert. A napelem rendszer kivitelezéseink során használt, az időjárás viszontagságainak ellenálló, német Schletter napelemes tartószerkezet minden tetőtípushoz kínál megoldást. Azonban nincs két egyforma ház, így nincs két egyforma tető sem, amire ugyanúgy lehetne napelemeket felszerelni.

Ingyenes helyszíni felmérés
Ezért van szükség az alapos helyszíni felmérésre, mielőtt terveket készítenénk és árajánlatot adnánk önnek. Napelemes cégünk a napelemes rendszerek telepítését ingyenes helyszíni felméréssel végzi, nem számolunk fel plusz költségeket önnek, hisz az alapos helyszíni felmérés a mi érdekünk is. Miért fontos az alapos helyszíni felmérés? Az ingyenes helyszíni felmérés során a kollégánk sok fontos dolgot figyel és mér meg az ön házán, ami a napelem rendszerek telepítésekor elengedhetetlen. Az egyik ilyen a tető tájolása, ebből derül ki, hogy mennyi napsugárzás érné a napelemeket. Szintén fontos kérdés az árnyékolási tényezők. Egy kémény, egy fa által a napelem modulra vetett árnyék nagyban visszaveti a napelem rendszer áramtermelését, ezáltal a rendszer megtérülését is. Kollégánk megméri a tető dőlésszögét, és megvizsgálja a tető szerkezetét, hogy biztosak legyünk benne a tető elbírja a napelem rendszert, és hogy milyen típusú tartószerkezet kell a napelem modulok rögzítéséhez. Megnézi az elektromos rendszer és a villanyórát, hogy hol lesznek a bekötési pontok, és önnel közösen meghatározzák az inverter lehetséges helyét. Ezen adatok tudatában kitudjuk számolni a beépítendő anyagok pontos mennyiségét és így tudunk önnek pontos, rejtett költségektől mentes árajánlatot adni. A helyszíni felmérés ezért nagyon fontos, mivel nekünk egy rossz minőségű rendszer kiépítése csak kárt okozna, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy ügyfeleinknek ne a legjobbat adjuk!
Napelem rendszer ügyintézés
A napelemes rendszerek kivitelezésekor a dokumentáció és az ügyintézés a leghosszabb folyamat, maga a napelem rendszer felszerelés a legrövidebb. A megfelelő engedélyek beszerzése, az elbírálások, tervezések és ellenőrzések hosszú heteket ölelnek fel, míg a tartószerkezet felszerelése, a napelemek és az inverter telepítése nem tart tovább egyetlen napnál egy családi ház esetében. A legtöbben azt szeretnék tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, és hogy ezek a szakaszok nagyjából mennyi időt vesznek igénybe. Hogy pontosan tudd, mire számíthatsz, összeállítottam neked naplószerűen, hogy általában hogyan szokott ez zajlani. Fontos, hogy ez csak egy vázlat, és rengeteg általánosításon alapszik. Minden munka eddig más volt valamiben, így a különböző munkafázisok között eltelt idő is folyton változik.
Mire kell figyelni a napelem telepítése során?
Az egyik legfontosabb az a tető tájolása és árnyékmentessége. Ez azért nagyon fontos a napelem rendszerek telepítésénél, mert az ideális tájolásnál több áramot termel a napelem rendszerünk, ezáltal gyorsabban is térül meg. A tető árnyékmentessége azért fontos, mert egy fa, egy villanyoszlop által a napelem modulokra vetett árnyék 20-50%-ban is visszavetheti a napelem rendszer áramtermelését. Szintén fontos, hogy van-e elegendő mennyiségű tetőfelület a napelem rendszer telepítéséhez, ha nincs akkor telepíthetünk napelem rendszert a kertbe szerelt tartószerkezetre is. Ezért fontos a napelem rendszer telepítések előtt a pontos helyszíni felmérés, ahol a felméréseket végző kollégánk segít ezeknek a napelem rendszer telepítéséhez fontos kérdéseknek a megválaszolásában. A helyszíni felmérés után tudunk önnek pontos, személyre szabott árajánlatot adni.
Meddig tart egy napelem rendszer kivitelezése?
A napelem rendszerek kulcsra kész kivitelezésénél, a kivitelező cég vállalja a teljes körű dokumentáció elkészítését, a rendszer megtervezését, a napelem rendszer kivitelezését és a szolgáltató felé a készre jelentést. A napelem rendszerek telepítésének első lépésre a helyszíni felmérés. Itt a felmérést végző kollégánk meghatározza a tető tájolását és azt, hogy a rendelkezik-e elegendő méretű tetőfelülettel ahova napelem rendszer telepíthető, ez után tudunk adni önnek egy pontos árajánlatot, ahol már nincsenek rejtett költségek.

Maga a napelem rendszer telepítés egy napot vesz igénybe, mivel a pontos helyszíni felmérésnek és a gondos tervezésnek köszönhetően a kivitelező csapatunk már felkészülten érkezik meg önhöz. Legkésőbb késő délutánra a napelem rögzítő szerkezet és a napelem modulok a helyükön, az inverter felszerelve, ekkor már a napelem rendszere kész, azonban még nem működhet, ehhez még pár folyamatra szükség van.

A kivitelezés után a cégünk részéről megtörténik a készre jelentés a szolgáltató felé, ez után a szolgáltató egy önnel egyeztetett napon felszereli az oda-vissza mérő villanyórát amivel majd az elszámolás történik, ekkor üzembe helyezik a rendszert. Ezt követően már csak a Hálózat Használati Szerződés módosítása és aláírása van hátra.

Napelem rendszer garancia
A napelem gyártó cégek az általuk gyártott napelem modulokra termék és teljesítmény garanciát vállalnak. Ezért fontos, hogy olyan napelem kivitelező céget válasszunk a napelem rendszerünk telepítéséhez, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer telepítés terén, és a napelem rendszer telepítéseiket minőségi, magas hatásfokkal működő napelem modulokkal végzi. A napelem rendszer telepítéséknek fontos elem még az inverter, ami a napelem modulok által megtermelt egyenáramot alakítja át, az elektromos hálózatokban is használatos váltóárammá. Itt is fontos, hogy jó minőségű, magas hatásfokkal működő kerüljön beépítésre a napelem rendszer telepítése során. Ahogy ugyan ilyen fontos a minőségi, az időjárásnak ellenálló napelemes tartószerkezet, ami évtizedekig tartja meg a napelem modulokat a háztetőn.